26-09-2016

Πόσο αποτελεσματική είναι η φυσικοθεραπεία στη συνήθη οσφυαλγία;Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Πόσο αποτελεσματική είναι η φυσικοθεραπεία στη συνήθη οσφυαλγία;
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Στην διεθνη βιβλιογραφία υπάρχουν μελέτες, δημοσιευμένες σε καλά ιατρικά περιοδικά, που αποδεικνύουν ότι περισσότερες από 100 διαφορετικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της οσφυαλγίας, είτε της χρόνιας, είτε της οξείας. Σ’αυτές δεν περιλαμβάνονται οι χειρουργικές επέμβάσεις που διενεργούνται όταν υπάρχει και μόνον τότε, η σχετική ένδειξη. Σύμφωνα με μια παλιά ιατρική παροιμία, «οι ιάσιμες νόσοι έχουν μόνο μία θεραπεία, οι ανίατες πολλές»! 
Παρ’ όλα αυτά σε διάφορα ιατρικά κέντρα, ανά τον κόσμο, διενεργούνται συνεχώς διάφορες μελέτες, σε μια προσπάθεια να βρούν ποιά από όλες τις θεραπείες είναι η περισσότερο αποτελεσματική.
Μια πρόσφατη αναδρομική μελέτη (9/2016) ανέλυσε τα αποτελέσματα της φυσικοθεραπείας  4597 ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν για διάφορους λόγους ένδειξη να χειρουργηθούν. Χρησιμοποιώντας διάφορες κλίμακες που αξιολογούσαν την ένταση του πόνου και της κινητικότητας οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, το 28,5% των ασθενών αυτών παρουσίασε σημαντική βελτίωση τόσο στον πόνο όσο και στην κινητικότητα. Η παρουσία νυκτερινού πόνου, παχυσαρκίας ή η χρήση καπνού αποτελούσε κριτήριο για αποτυχία της θεραπείας.
Πηγή = Ananth S. Eleswarapu et al. How Effective Is Physical Therapy for Common Low Back Pain Diagnoses? Spine. 2016;41(16):1325-1329.