05-11-2014

Μπορεί η φυσικοθεραπεία πριν την αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος να βελτιώσει τη μετεγχειρητική πορεία των ασθενών; Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Μπορεί η φυσικοθεραπεία πριν την αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος να βελτιώσει τη μετεγχειρητική πορεία των ασθενών;
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
Φυσικοθεραπεία μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος συστήνεται σε όλους τους ασθενείς. Μία νέα μελέτη , που δημοσιεύθηκε 01/10/2014 στο περιοδικό Journal of Bone & Joint Surgery, αναφέρει ότι η φυσικοθεραπεία πριν την ολική αρθροπλαστική ή “prehabilitation” μπορεί να ελαττώσει  την ανάγκη για μετεγχειρητική φροντίδα περίπου κατά 30% και το κόστος για κάθε ασθενή κατά 1215 $.
Περίπου 50 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται με αρθρίτιδα. Οι ασθενείς αυτοί  συχνά χρειάζονται ολική αρθροπλαστική ισχίου ή/και  γόνατο ς για να βελτιώσουν την κινητικότητα τους και την ποιότητα ζωής τους. Ο αριθμός των ολικών αρθροπλαστικών ισχίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 174% (520.000 ασθενείς) από το 2005 έως το 2030 και των ολικών αρθροπλαστικών γόνατος κατά 673% (3.48 εκατομμύρια ασθενείς ). Τα τελευταία χρόνια ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο μετά  τη χειρουργική επέμβαση έχει ελαττωθεί από 9.1 ημέρες το 1990 σε 3.7 ημέρες το 2008, ενώ το κόστος της μετεγχειρητικής φροντίδας έχει εκτοξευθεί σε τεράστια ύψη.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από  4733 ασθενείς,  που υπεβλήθησαν σε ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος. Ως μετεγχειρητική φροντίδα προσδιορίστηκε η χρήση εξειδικευμένης νοσηλευτικής φροντίδας , κατ΄οίκον  ή σε κέντρο αποκατάστασης , εντός 90 ημερών από το χειρουργείο. Περίπου 77% των ασθενών έκανε χρήση των υπηρεσιών φροντίδας υγείας μετά το χειρουργείο. Η χρήση μετεγχειρητικής φροντίδας ελαττωνόταν εάν είχε γίνει προεγχειρητική φυσικοθεραπεία ,με μόνο 54.2% των ασθενών αυτής της ομάδας να την χρησιμοποιεί. Η χρήση λοιπόν της προεγχειρητικής φυσικοθεραπείας συσχετίσθηκε με μία σημαντική ελάττωση κατά 29% των υπηρεσιών μετεγχειρητικής φροντίδας και του κόστους ανά ασθενή κατά 1215 $.
Σύμφωνα με τον ορθοπεδικό Ray Wasielewski, που είναι ένας από τους συγγραφείς του άρθρου, είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζεται προεγχειρητική φυσικοθεραπεία σε συνδυασμό  με τον σωστό χειρισμό  των συννοσηροτήτων , για μία επιτυχή μετεγχειρητική έκβαση.
 
Πηγή:   R. Snow, J. Granata, A. V. S. Ruhil, K. Vogel, M. McShane, R. Wasielewski. Associations Between Preoperative Physical Therapy and Post-Acute Care Utilization Patterns and Cost in Total Joint Replacement. The Journal of Bone & Joint Surgery, 2014; 96 (19): e165 DOI: 10.2106/JBJS.M.01285