19-05-2015

H διεθνής αστυνομία (Ιντερπολ) στοχοποιεί διαιτητικό προϊόν.Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

H διεθνής αστυνομία (Ιντερπολ) στοχοποιεί διαιτητικό προϊόν.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
 
 
Αν και το σημερινό θέμα δεν ανήκει αυστηρά στον χώρο των θεμάτων που έχουν σχέση με το μυοσκελετικό σύστημα, έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει όλοι να το γνωρίζουμε, μια και τόσο ανάμεσα στους ασθενείς μας, όσο και στον κοινωνικό μας περίγυρο, υπάρχουν πάρα πολλά άτομα που κάνουν δίαιτα.
Την περασμένη εβδομάδα η διεθνής αστυνομία (Ιντερπολ) έστειλε στα πορτοκαλί προειδοποίηση στις 190 περίπου χώρες που συνεργάζονται μαζί της, για την απαγόρευση του φαρμάκου DNP (2,4-dinitrophenol) που αποτελεί έναν συνδυσμό διαφόρων ουσιών που χρησιμοποιούνται για το αδυνάτισμα και το bodybuilding, μετά από ένα ακόμη θάνατο μιας νέας γυναίκας στην Μεγ. Βρεττανία και μιας σοβαρής αναπηρίας ενός γάλλου, μετά την κατανάλωση του φαρμάκου. Το φάρμακο κυκλοφορεί «ελεύθερο» στο Ιντερνετ και μπορεί οποιοσδήποτε να το προμηθευτεί χωρίς καμμιά απαγορευτική διαδικασία. Η δράση του προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας και του ρυθμού του μεταβολισμού του σώματος προκαλώντας τελικά απώλεια βάρους.
Το DNP χρησιμοποιείται για κατασκευή εκρηκτικών και θεωρείται ιδιαίτερα τοξικό διότι και ακόμη και σε μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει έντονη ξηρότητα δέρματος, έντονη δίψα και θανατηφόρο ταχυκαρδία.
Ας με συγχωρήσουν οι αναγνώστες του ιστότοπου που το σημερινό θέμα δεν αφορά τις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, αλλά θεώρησα ότι μια ανακοίνωση της Ιντερπολ για μια θανατηφόρα ουσία που εύκολα μπορεί να προμηθευτεί κάποιος, είναι αρκετά σημαντικό να την γνωρίζουμε όλοι μας. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι όλοι μας έχουμε προτρέψει πολλούς ασθενείς μας να χάσουν βάρος, ιδιαίτερα αυτούς με οστεοαρθρίτιδα των γονάτων, καλόν είναι λοιπόν να τους τονίζουμε παράλληλα, ότι αυτό πρέπει να γίνεται μετά από συμβουλές επώνυμων επιστημόνων που είναι γνώστες του θέματος και όχι τυχαία από πληροφορίες που κάποιος μπορεί να συλλέξει από το Ιντερνετ.
 
Πηγή =  Interpol.Bodybuilding and sports supplements: the facts, NHS Choices.The Guardian.