12-05-2015

Φρούτα και Λαχανικά και Οστεοπόρωση.Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Φρούτα και Λαχανικά και Οστεοπόρωση.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
 
Μέχρι τώρα όταν συνιστούσαμε κάποια δίαιτα στους ασθενείς μας με τάση για Οστεοπόρωση, εστιαζόμασταν περισσότερο στα γαλακτερά και στις τροφές που θα μπορούσαν να προσφέρουν Ασβέστιο και βιταμίνη D  στον οργανισμό για τους γνωστούς και χιλιοειπωμένους λόγους.
Πρόσφατα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Surrey, για πρώτη φορά, πρόσθεσαν μετά από δικές τους μελέτες, αλλά και από μια μετανάλυση της διεθνούς βιβλιογραφίας, τα φρούτα και τα λαχανικά στις απαραίτητες τροφές για την πρόληψη της Οστεοπόρωσης. 
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους το Κάλιο που περιέχεται στα φρούτα και τα λαχανικά, με την μορφή Διττανθρακικών ή Κιτρικών αλάτων, αλλά και αυτά καθευτά τα άλατα, αυξάνουν την αλκαλικότητα των οστών, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τον ρυθμό της οστεόλυσης που παρουσιάζουν τα οστά φυσιολογικά μετά την εμμηνόπαυση και που οδηγεί προοδευτικά στην αποδόμηση τους και στη δημιουργία της Οστεοπόρωσης.
Ηταν άλλωστε από παλαιά γνωστό ότι η κλασική δίαιτα των δυτικών χωρών που περίέχει υψηλό ποσοστό ζωϊκών πρωτείνών, αύξανε αφενός την οξύτητα των οστών, αφετέρου προκαλούσε και σημαντική απώλεια Ασβεστίου διευκολύνοντας την αποβολή του από τα νεφρά. Τα αποτελέσματα της καινούργιας μελέτης έδειξαν ότι από την μία πλευρά αναστέλλεται η οστεόλυση στα οστά και από την άλλη μειώνεται η απώλεια Ασβεστίου στα ούρα, όταν κάποιος τρώει συστηματικά φρούτα και λαχανικά.
Πηγή = Helen Lambert, Lynda Frassetto, J. Bernadette Moore, David Torgerson, Richard Gannon , Peter Burckhardt and Susan Lanham-New. The effect of supplementation with alkaline potassium salts on bone metabolism: a meta-analysis. Osteoporosis International, January 2015 DOI: 10.1007/s00198-014-3006-9