06-10-2015

Τυρί! Ας το δούμε σαν φάρμακο, με τα υπέρ και τα κατά του! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Τυρί! Ας το δούμε σαν φάρμακο, με τα υπέρ και τα κατά του!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
 
 
Πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εμάς αγαπούν να τρώνε διάφορα ειδη τυριών και μερικοί, ιδιαίτερα αυτοί με Γαλλική Κουλτούρα, πολλές φορές έχουν  ανακοινώσει στην παρέα τους ότι τους αρκεί  ο καθημερινός συνδυασμός  «Τυρί, Ψωμί και Κόκκινο Κρασί» για να αισθάνονται  διατροφικά πλήρεις και ευτυχισμένοι.
Υπάρχουν όμως και άλλοι που η κατανάλωση τυριών, ακόμη και της κοινής φέτας, τους δημιουργούν αρκετά προβλήματα και  τα αποφεύγουν.
Ολοι σχεδόν οι συνάδελφοι γιατροί, που ασχολούνται με την Οστεοπόρωση, έχουν συστήσει επανειλλημένα  στους ασθενείς τους, να συμπληρώνουν την καθημερινή διατροφή τους με γαλακτερά και ιδιαίτερα με τυρί και αυτό διότι αποτελεί μια τροφή που περιέχει δύο ουσίες χρήσιμες στη θεραπεία της  Οστεοπόρωσης, πρωτείνες και ασβέστιο. Θα πρέπει όμως να τονίζουν ότι μόνο τα κίτρινα τυριά, περιέχουν επαρκές ποσό ασβεστίου, ιδιαίτερα η παρμεζάνα ή η γραβιέρα,  ενώ αντίθετα  τα άσπρα τυριά, όπως η φέτα, περιέχουν μικρά ποσά ασβεστίου, πολύ αλάτι και αρκετά λιπαρά.
Αφού λοιπόν συστήνουμε κάποια τροφή σαν φάρμακο, καλόν είναι να δούμε τι θετικές αλλά και ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να προκαλέσει:
1. Τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στην  λακτόζη μπορούν κα καταναλώσουν κάποια είδη τυριών χωρίς πρόβλημα. Στην Ελλάδα το ποσοστό των παιδιών κάτω των 5 ετών που παρουσιάζουν δυσανεξία στην λακτόζη ανέρχεται περίπου στο 30%. Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα διότι τους προκαλεί ναυτία, φούσκωμα, κοιλιακούς πόνους  και διάρροια, αλλά  μπορούν να καταναλώσουν γιαούρτι (εάν το ποσοστό της δυσανεξίας δεν είναι υψηλό) και με μεγάλη άνεση σκληρά κίτρινα τυριά όπως η παρμεζάνα και η γραβιέρα που περιέχουν πολύ μικρά ποσά λακτόζης. Επομένως  καλόν είναι να λέμε στους ασθενείς μας να τρώνε παρμεζάνα εάν θέλουμε να ενισχύσουμε την διατροφή τους με ασβέστιο και μάλιστα να αρχίζουν με καθημερινή λήψη μικρών ποσών για να ελέγχουν το ποσοστό δυσανεξίας στην λακτόζη που πιθανόν να έχουν. 
2.  Ατομα που έχουν αλλεργία στο γάλα , καλόν είναι να αποφεύγουν τα τυριά. Στα άτομα αυτά η λήψη γάλακτος μπορεί να προκαλέσει  κρίση άσθματος, διάρροια ή εμέτους, έκζεμα ακόμη και σε σπάνιες περιπτώσεις αναφυλακτικό shock.
3. Μια άλλη αρκετά συνηθισμένη περίπτωση είναι η ευαισθησία σε μια από τις πολλές πρωτεϊνες που περιέχει το γάλα, την καζείνη. Η ευαισθησία αυτή μπορεί να εκδηλώσει μια γενικευμένη  ανοσολογική φλεγμονώδη αντίδραση που εκδηλώνεται με εξάρσεις δερματικής ακμής, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, άλλα δερματικά εξανθήματα και  ημικρανίες.
4. Ατομα που έχουν υψηλή χοληστερίνη, ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, καλόν είναι να αποφεύγουν τα πολλά τυριά διότι τα τελευταία περιέχουν, τις περισσότερες φορές, υψηλά κεκορεσμένα λιπαρά!
5. Επειδή τα περισσότερα από τα τυριά που κυκλοφορούν περιέχουν πολύ αλάτι, καλόν είναι να αποφεύγονται από άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιαγγειακά προβλήματα.
6. Ατομα με σοβαρά προβλήματα από τα νεφρά καλόν είναι να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τυριών διότι τα τελευταία περιέχουν υψηλά επίπεδα φωσφόρου. Ενα ιχνοστοιχείο που θα πρέπει να αποβάλλεται από τον οργανισμό διότι σε υψηλές δόσεις είναι τοξικό.
7. Ατομα που λαμβάνουν φάρμακα που αναστέλλουν την Μονοαμινο-οξειδάση, όπως κάποια αντικαταθλιπτιά ή αντιπαρκινσονικά, καλόν είναι  να αποφεύγουν τροφές που περιέχουν τυραμίνη. Τα κίτρινα ωριμασμένα τυριά περιέχουν υψηλά ποσά τυραμίνης. Η τυραμίνη μπορεί να προκαλέσει σε αυτούς τους ασθενείς έντονους πονοκεφάλους, εξάψεις και  άνοδο της αρτηριακής πίεσης.
Σύμφωνα με κάποιες στατιστικές μελέτες οι Ελληνες μαζί με τους Γερμανούς και τους Γάλλους, θεωρούνται  ότι καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες τυροκομικών, τόσο από τους άλλους Ευρωπαίους, όσο και από τους Αμερικανούς. (1). Θα πρέπει λοιπόν μια και η πιο κλασική και πιο συνηθισμένη ερώτηση των ασθενών μας είναι : Τι πρέπει να τρώω γιατρέ;;, να τους υπενθυμίζουμε την ελληνική παροιμία  «Να τρώμε και να πίνουμε ότι θέλουμε,  αλλά να ’χουμε και το νου μας»
 
 
Πηγή = Make room for cheese — if incorporated wisely, it can be part of a healthful diet, Today’s Dietitian Vol. 13 No. 2 P.16, accessed 1 September 2015.