16-04-2024

Απίθανο, αλλά ίσως αληθινό! Η Οστεοπόρωση οδηγεί σε κίρρωση του ήπατος! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Απίθανο, αλλά ίσως αληθινό! Η Οστεοπόρωση οδηγεί σε κίρρωση του ήπατος!  

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

 

Το γεγονός ότι ο μεταβολισμός των οστών μπορεί να επηρεαστεί από μία χρόνια βλάβη του ήπατος, όπως η κίρρωση, είναι γνωστό και τεκμηριωμένο, αλλά το αντίστροφο, η Οστεοπόρωση, δηλαδή μια βλάβη του μεταβολισμού του οστού από διάφορες αιτίες να προκαλέσει μια χρόνια βλάβη του ήπατος είναι μια καινούργια ιδέα.

Την ορθότητα αυτής της άποψης προσπάθησε να διερευνήσει ο Xiaowen Zhang και οι συνεργάτες του στο Hong Kong Osteoporosis Study (HKOS) στην Κίνα.

Οι ερευνητές μέτρησαν την οστική πυκνότητα στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, στον αυχένα του μηριαίου, στο ολικό ισχίο και στον τροχαντήρα 7.752 ατόμων με DXA μετά μελέτησαν πόσοι από αυτούς παρουσίασαν κίρρωση του ήπατος και το ποσοστό θνησιμότητας τους από αυτήν. Τα ευρήματα αυτά τα συνέκριναν με τα σχετικά ιατρικά ηλεκτρονικά αρχεία όλης της επικράτειας. Χρησιμοποιήθηκαν αναλογικά μοντέλα κινδύνου Cox για την εκτίμηση των αναλογιών κινδύνου (HR) και 95% CI.

Οι ασθενείς αυτοί παρακολουθήθηκαν για 18,43 έτη (κατά μέσο όρο) και βρέθηκαν 42 περιστατικά κίρρωσης του ήπατος. Όσο υψηλότερη ήταν η οστική πυκνότητα τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος δευτεροπαθούς κίρρωσης του ήπατος σύμφωνα με τους συγγραφείς ακόμη και στους ασθενείς που δεν είχαν αρχικά παράγοντες κινδύνου για ηπατική κίρρωση ούτε όμως και κατά την διάρκεια της μελέτης.

Το συμπέρασμα τους είναι ότι η χαμηλή οστική πυκνότητα (BMD) θα μπορούσε να είναι ένας νέος παράγοντας κινδύνου και πρώιμος προγνωστικός παράγοντας για κίρρωση (J Clin Endocrinol Metab. 2024 Apr 4:dgae223. doi: 10.1210/clinem/dgae223).