22-06-2020

Δημοσιεύθηκε η μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο για την πανδημία της Υπερχοληστεριναιμίας. Εντυπωσιακά αποτελέσματα! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, myoskeletiko@gmail.com).

Δημοσιεύθηκε η μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο για την πανδημία της Υπερχοληστεριναιμίας. Εντυπωσιακά αποτελέσματα!

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, myoskeletiko@gmail.com).

 

H Υπερχοληστεριναιμία είναι υπεύθυνη για 3.900.000 θανάτους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται δηλαδή για την φονικότερη πανδημία στον πλανήτη.

Αξιζε λοιπόν και την μεγαλύτερη επιδημιολογική μελέτη που έχει γίνει ποτέ διεθνώς. Αφορούσε λοιπόν 102,6 εκατομμύρια άτομα από περίπου 200 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από εκατοντάδες γιατρούς για χρονικό διάστημα 39 ετών. Την μελέτη την ολοκλήρωσε το Imperial College του Λονδίνου και την κάλυψε οικονομικά η Wellcome Trust και το British Heart Foundation. Δημοσιεύθηκε on line προ 3ημέρου στο περιοδικό Nature.

Η χοληστερίνη είναι απαραίτητη στον οργανισμό για την δημιουργία της μεμβράνης όλων σχεδόν των κυττάρων του σώματος. Τα πλεονάσματά της όμως εναποτίθενται στα τοιχώματα των αγγείων και μπορούν προοδευτικά να τα φράξουν και να δημιουργήσουν στεφανιαία νόσο στην καρδιά και εμφράγματα ή/και  εγκεφαλικά επεισόδια. Αποτελείται από δύο διαφορετικά είδη, την καλή χοληστερίνη (High Density Lipoprotein) που προστατεύει τον οργανισμό και τον καθαρίζει από την κακή χοληστερίνη (Low Density Lipoprotein) που είναι υπεύθυνη για όλα τα δυσάρεστα συμβάντα που προανέφερα.

Η άνοδος της «κακής» χοληστερίνης οφείλεται στην πρόσληψη τροφών που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα από κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα όπως είναι οι επεξεργασμένες τροφές. Στόχος λοιπόν όλων μας είναι η μείωση της κακής χοληστερίνης είτε με διαιτητική πρόσληψη μη κορεσμένων λιπαρών οξέων είτε με την πρόσληψη φαρμάκων όπως οι στατίνες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η ολική και η κακή χοληστερίνη έχει μειωθεί έντονα τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες, δηλαδή στις χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, κάποιες χώρες της Ασίας και την Αυστραλία. Αντίθετα έχει αυξηθεί εντυπωσιακά στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα οι οποίες το 1980 είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερίνης στον κόσμο.

Πρωταθλητές στα υψηλά επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης το 1980 ήταν  για την Ευρώπη, το Βέλγιο, οι Σκανδιναυϊκές Χώρες, η Ελβετία, η Μάλτα και άλλες. Ενώ τώρα η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη κρατούν τα σκήπτρα παγκοσμίως.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο ότι στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 39 χρόνια έκαναν μεγάλες καμπάνιες και παρεμβάσεις για την βελτίωση της δίαιτας των κατοίκων τους ενώ παράλληλα  οι γιατροί πλην της δίαιτας επέμεναν και στην χορήγηση στατινών, έτσι ενώ πριν από 39 χρόνια οι ανεπτυγμένες χώρες κατέγραφαν το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από υπερχοληστεριναιμία τώρα ισοφαρίστηκαν (50-50%) από τις μη οικονομικά ανεπτυγμένες.

Υπάρχει όμως ένα ακόμη εντυπωσιακό συμπέρασμα που δεν το τονίζουν οι ερευνητές: Οι πολίτες που ζουν στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες εξακολουθούν να θρηνούν 2.000.000 θύματα της υπερχοληστεριναιμίας κάθε χρόνο παρά την έντονη και ευρεία πληροφόρηση από κάθε ηλεκτρονικό και μη μέσον. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο θλιβερό συμπέρασμα ότι το να είσαι ανεπτυγμένος οικονομικά δεν πάει να πει ότι είσαι και ανεπτυγμένος πνευματικά.

 

Πηγή = Taddei, C., Zhou, B., Bixby, H. et al. Repositioning of the global epicentre of non-optimal cholesterol. Nature, 2020 DOI: 10.1038/s41586-020-2338-1