05-09-2017

Συνεχώς και περισσότεροι Αμερικανοί περπατούν για άσκηση.Δ. Καρόκης. Ρευματολόγος. (dkarokis@hotmail.com).

Συνεχώς και περισσότεροι Αμερικανοί περπατούν για άσκηση.
Δ. Καρόκης. Ρευματολόγος. (dkarokis@hotmail.com).
 
 
 
Πρόσφατη ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Υγείας των ΗΠΑ, αναφέρει ότι μεταξύ του 2005 και 2015, αυξήθηκε ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που ασκούνται βαδίζοντας. 
Συγκεκριμένα, αυξήθηκε το ποσοστό των γυναικών που βαδίζουν τακτικά, από 57% σε 65% και το αντίστοιχο των ανδρών από 54% στο 63%. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει ακόμα σημαντικός αριθμός Αμερικανών ενηλίκων (περίπου το 1/3) που βαδίζουν λιγότερο από 10’ την ημέρα κατά μέσο όρο. 
Ακόμα και στο βάδισμα, παρατηρούνται φυλετικές, εθνολογικές και κοινωνικοοικονομικές διαφορές, για παράδειγμα οι ισπανόφωνοι και οι έγχρωμοι περπατούν λιγότερο, όπως και οι λιγότερο μορφωμένοι και οι φτωχότεροι. 
Προφανώς, η αύξηση του ποσοστού των Αμερικανών που ασκούνται τακτικά βαδίζοντας, οφείλεται στην δουλειά που γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια για την διάδοση του μηνύματος αυτού στην αμερικανική κοινή γνώμη, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης.
Το βάδισμα είναι μια εύκολη μορφή άσκησης, είναι δωρεάν, δεν απαιτει ιδιαίτερο εξοπλισμό, και έχει πολλαπλά οφέλη στον έλεγχο του βάρους, της χοληστερόλης, του σακχάρου και της υπέρτασης, ενώ βελτιώνει και τη διάθεση, τον ύπνο, παρέχει ενέργεια και ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. 
Θα ήταν ευχής έργον να γίνει μια τέτοια καμπάνια και στην Ελλάδα. 
 
 
Πηγή
June 30, 2017,Morbidity and Mortality Weekly Report
(Emily Ussery, Ph.D., epidemiologist, U.S. Centers for Disease Control and Prevention; David Katz, M.D., M.P.H., director, Yale-Griffin Prevention Research Center, Derby, Conn., and president, American College of Lifestyle Medicine; Samantha Heller, M.S., R.D., senior clinical nutritionist, exercise physiologist, NYU Langone Medical Center, New York City)