08-10-2014

Μεσογειακή διατροφή και ρευματοειδής αρθρίτιδα σε γυναίκες. Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Μεσογειακή διατροφή και ρευματοειδής αρθρίτιδα σε γυναίκες. 
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
Πρόσφατη μελέτη με τον παραπάνω τίτλο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arthritis Care and Research τον 09/2014 από τους ερευνητές Hu Yang και συνεργάτες.
Σε προηγούμενες μελέτες (Ιατρική Σχολή Harvard) δεν είχε βρεθεί ευεργετική επίδραση στον κίνδυνο ανάπτυξης οροθετικής ή οροαρνητικής ΡΑ, όταν συσχετιζόταν με την μεσογειακή διατροφή.
Κάποιες μελέτες case-control έχουν υπαινιχθεί ότι ίσως κάποιες τροφές, όπως το ψάρι ή το ελαιόλαδο, συσχετίζονται με ελάττωση του κινδύνου για ΡΑ και λιγότερο σοβαρή νόσο.
Με σκοπό να εκτιμηθεί πιο καθαρά η συσχέτιση αυτή, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την μελέτη Nurses’ Health Study που περιελάμβανε γυναίκες ηλικίας από 30-55 ετών με έναρξη το 1976 και την Nurses’ Health Study II που περιελάμβανε γυναίκες 25-42 ετών με έναρξη το 1989.
Όλοι οι συμμετέχοντες  συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιατρικό ιστορικό τους και τον τρόπο ζωής τους (lifestyle) στην έναρξη και μετά κάθε 4 χρόνια προσέθεταν πληροφορίες για τη διατροφή χρησιμοποιώντας ένα ειδικό food-frequency ερωτηματολόγιο. Επίσης κάθε 2 χρόνια οι συμμετέχοντες απαντούσαν  σε ερωτηματολόγια για την BMI (body mass index) , το κάπνισμα, την κατάσταση εμμηνόπαυσης, τη φυσική δραστηριότητα και τα έσοδα τους.
Η ανάλυση περιέλαβε 83245 γυναίκες από την πρώτη κοόρτη και 91393 από τη δεύτερη . Υπολογίστηκε το Alternate Mediterranean Score (aMed) που αντανακλούσε την συχνότητα κατανάλωσης λαχανικών, φρούτων, σιτηρών, ψαριών, ξηρών καρπών, οσπρίων, κατεργασμένου κρέατος και αλκοόλ, όπως και τη σχέση μη κορεσμένων με κορεσμένα λίπη. Το aMed score κυμαινόταν από 0 έως 9, με τις μεγαλύτερες τιμές να δηλώνουν υψηλότερη προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή. Οι γυναίκες και στις δύο κοόρτες που είχαν υψηλότερο aMed score ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, με χαμηλότερη BMI, υψηλότερων εισοδημάτων και με αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Επίσης ήταν λιγότερο καπνίστριες.
Το συμπέρασμα της ανάλυσης ήταν ότι η μεσογειακή διατροφή δεν είχε κανένα ευεργετικό αποτέλεσμα στην πρόληψη της ΡΑ ανάμεσα σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Όχι μόνο αυτό αλλά βρέθηκε ήπια συσχέτιση μεταξύ αυξημένης κατανάλωσης οσπρίων και αυξημένου κινδύνου για ΡΑ , χωρίς να είναι ξεκάθαρο εάν το εύρημα αυτό ήταν τυχαίο ή όχι. Έπίσης βρέθηκε ότι ήπια κατανάλωση αλκοόλ συσχετίσθηκε με ελαττωμένο κίνδυνο για ΡΑ και στις δύο κοόρτες.
 
Πηγή: Hu Y, et al "Mediterranean diet and incidence of rheumatoid arthritis in women" Arthritis Care Res 2014; DOI: 10.1002/acr.22481.