18-04-2016

Αιρετικά Ευρήματα. Δίαιτα υψηλή σε χοληστερόλη ακόμη και μετά κατανάλωση αυγών, ελάχιστα επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης ορού.Αγγελ. Αραβαντινού, Παθολόγος ε., (Aggeliki.Aravadinou@gmail.com).

Αιρετικά Ευρήματα. Δίαιτα υψηλή σε χοληστερόλη ακόμη και μετά κατανάλωση αυγών, ελάχιστα επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης ορού.
Αγγελ. Αραβαντινού, Παθολόγος ε., (Aggeliki.Aravadinou@gmail.com).
  
 
 
 
Στην πλειοψηφία του πληθυσμού, η διαιτητική πρόσληψη χοληστερόλης, επηρεάζει ελάχιστα τα επίπεδα της χοληστερόλης  ορού. Υπάρχουν μερικές μελέτες έχουν συνδέσει την διαιτητική πρόσληψη χοληστερόλης με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών του καρδιαγγειακού. Παγκοσμίως, πολλές διατροφικές οδηγίες δεν θέτουν πλέον περιορισμούς στην πρόσληψη χοληστερόλης με τη διατροφή. Παρόλ’ αυτά, στα άτομα που έχουν το γονίδιο για την απολιποπρωτενη Ε4 – η οποία και επηρεάζει σημαντικά το μεταβολισμό της χοληστερόλης– η επίδραση της προσλαμβανόμενης  χοληστερόλης στα επίπεδα του πλάσματος είναι μεγαλύτερη. Στη Φιλανδία, η επίπτωση του γονιδίου της  APOE4 , που είναι κληρονομική μεταβλητή, είναι ιδιαίτερα υψηλή και περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας είναι φορείς.  Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμα  στοιχεία που να δείχνουν κάποια σύνδεση μεταξύ  δίαιτας υψηλής σε χοληστερόλη και αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού. 
Οι διαιτητικές συνήθειες 1.032 ανδρών ηλικίας μεταξύ 42 και 60 ετών και χωρίς καμία αρχική διάγνωση νοσήματος του καρδιαγγειακού, αξιολογήθηκαν κατά την έναρξη της μελέτης Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study, KIHD, την περίοδο 1984-1989  που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της ανατολικής Φιλανδίας. Κατά την περίοδο παρακολούθησης (follow-up) διάρκειας 21 ετών, 230 από τους άνδρες έπαθαν έμφραγμα του μυοκαρδίου, και το 32,5% των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν φορείς του γονιδίου για την APOE4.
Η μελέτη απέδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη χοληστερόλης  δε συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο  στεφανιαίας νόσου – ούτε στον συνολικό πληθυσμό της μελέτης αλλά και ούτε σε εκείνους με φαινότυπο APOE4. Επιπλέον, η κατανάλωση αυγών, που αποτελούν σημαντική πηγή χοληστερόλης, δε βρέθηκε να συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Η μελέτη, επίσης, δεν απέδειξε τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε χοληστερόλη και αθηρωμάτωσης της κοινής καρωτίδας 
Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η δίαιτα υψηλή σε χοληστερόλη ή/και η συχνή κατανάλωση αυγών δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων ακόμα και στα  άτομα εκείνα που  είναι γενετικά προδιατεθειμένα στο να επηρεάζονται τα επίπεδα της χοληστερόλης πλάσματος πολύ περισσότερο από τη διαιτητική πρόσληψη χοληστερόλης. Στην υψηλότερη μονάδα ελέγχου, οι συμμετέχοντες στη μελέτη ελάμβαναν 520mg χοληστερόλης καθημερινά με τη διατροφή τους και κατανάλωναν κατά μέσο όρο ένα αυγό την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπεράσματα δε μπορούν να γενικευθούν πέρα από αυτά τα επίπεδα.
 
Πηγή = J. K. Virtanen, J. Mursu, H. E. Virtanen, M. Fogelholm, J. T. Salonen, T. T. Koskinen, S. Voutilainen, T.-P. Tuomainen. Associations of egg and cholesterol intakes with carotid intima-media thickness and risk of incident coronary artery disease according to apolipoprotein E phenotype in men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. American Journal of Clinical Nutrition, 2016; DOI:10.3945/ajcn.115.122317