15-04-2014

Ενα ποτήρι γάλα την ημέρα επιβραδύνει την εξέλιξη της Οστεοαρθρίτιδας των γονάτων στις γυναίκες (www.myoskeletiko.com).

Ενα ποτήρι γάλα την ημέρα επιβραδύνει την εξέλιξη της Οστεοαρθρίτιδας των γονάτων στις γυναίκες (www.myoskeletiko.com).
 
Η Οστεοαρθρίτιδα ή κατά την λαϊκή έκφραση «τα αρθριτικά», είναι μια παγκόσμια νόσος, που προσβάλλει ιδιαίτερα τις μεγάλες ηλικίες και όλες σχεδόν τις αρθρώσεις του σώματος προκαλώντας πόνους, οιδήματα, δυσκαμψία και παραμορφώσεις. Σύμφωνα με τις στατιστικές τουλάχιστον 1 στους 5 ανθρώπους στον γενικό πληθυσμό θα παρουσιάσει οστεοαρθριτικές βλάβες σε κάποια άρθρωση κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μέχρι σήμερα δεν διαθέτουμε ειδική θεραπεία για την Οστεοαρθρίτιδα και με ότι διαθέτουμε προσπαθούμε να επιβραδύνουμε την εξέλιξή της.
Στην συγκεκριμένη μελέτη αξιολογήθηκε η εξέλιξη της Οστεοαρθρίτιδας των γονάτων 2148 ασθενών, με ακτινολογικά κριτήρια για 12, 24, 36 και 48 μήνες και οι ερευητές προσπάθησαν να την συνδέσουν  με το διαιτολόγιό των συγκεκριμένων ασθενών.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Οι ασθενείς που έπιναν τουλάχιστον 1 ποτήρι γάλα την ημέρα με λίγα ή καθόλου λιπαρά, δεν παρουσίαζαν σημαντική εξέλιξη της νόσου τους. Αντίθετα όσοι έτρωγαν  συστηματικά λιπαρά τυριά είχαν μεγάλη εξέλιξη της νόσου τους. Τέλος  ασθενείς που έτρωγαν καθημερινά γιαούρτη παρουσίαζαν ταχύτητα εξέλιξης της νόσου τους ενδιάμεση των δύο άλλων ομάδων. Τα ευρήματα αυτά αφορούσαν μόνον γυναίκες και όχι άνδρες και δεν επηρεάζονταν από το βάρος του σώματος ή άλλους προδιαθεσικόύς παράγοντες.
Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να ερμηνεύσουν αυτά τα αποτελέσματα!
 
 
Πηγή = Bing Lu MD, Dr.PH, et al., Milk consumption and progression of medial tibiofemoral knee osteoarthritis: Data from the Osteoarthritis Initiative, Arthritis Care & Research, doi: 10.1002/acr.22297, published 7 April 2014,